Säg hej till rektor Thomas

Montessori Mondial Linköpings rektor Thomas Palmqvist har 30 års erfarenhet inom skolbranschen och har arbetat på Mondial sedan 2016. I den här intervjun berättar Thomas om hur skolan arbetar tillsammans med eleverna, slår ner fördomar mot montessoripedagogiken och ger tips till vårdnadshavare om vad de bör tänka på inför skolvalet.  

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att få se hur elever, lärare och organisation utvecklas.

När känner du dig som mest stolt över att vara rektor?

När eleverna lyckas och når sina mål känner jag mig.

Vad tycker du är viktigast för att skapa en bra skolgång?

Att det finns engagerade vuxna i både förskola och skola är viktigt för att stödja barnets utveckling och skolgång.

Vad vill du att eleverna har med sig när de går ut Montessori Mondial?

Jag vill att våra elever har med sig en stark och stabil självkänsla när de lämnar skolan. Att de vet att de kan. Sedan är förhoppningen att varje elev har en studiestruktur som gör att de klarar sig väl i fortsättningen på framtida skolor.

Vad är ditt bästa tips till vårdnadshavare inför skolvalet?

Titta inte på kompisarnas skolval utan stöd ditt barn i ett aktivt skolval. Besök skolor för att känna in hur lärare och rektor bemöter er på besöket.

Hur skulle du beskriva din skola?

En förskola/grundskola som har genomgått en stor förändring sedan 2016 och fått en tydligare medvetenhet och struktur. Vi är en liten och intim enhet, vilket skapar en gemenskap och sammanhållning där alla känner alla. De flesta elever skulle nog säga att det är en bra skola med duktiga lärare.

Vad innebär montessori för dig?

För mig är montessori en pedagogisk metod som fortfarande är aktuell efter 100 år.

Eftersom den lever kvar måste det vara en pedagogik som står sig över tid och ger barnen en dimension i självkänsla och kompetens, som är viktig inför elevens fortsatta studier och som samhällsmedborgare.

Vad skulle du säga är den vanligaste missuppfattningen om montessoripedagogiken?

Flummig och att barnen bara gör vad de tycker de behöver göra. På Montessori Mondial jobbar vi resultatinriktat och siktar på att varje elev ska nå sina mål.