×
 

Hoppa till innehållet

Eleverna berättar om utbytesresan i Spanien

Vi intervjuade tre av eleverna på Montessori Mondial Lund för att höra mer om deras upplevelse av utbytesresan i Córdoba, Spanien.

Porträttbild på Julia, elev på utbytesresa i Spanien.

Intervju med Julia Viklund

Vad tycker du är det roligaste i skolan?

- Jag gillar samhällsämnena som till exempel språk. Jag läser spanska i skolan, berättar Julia.

- Att just språk är så kul beror på att känns som man lär sig viktiga saker. Sen är jag också intresserad av det och jag hade kunnat tänka mig jobba med det.

Vad har ni fått göra på utbytesresan än så länge?-

- Vi har gått en guidad stadsvandring och såg all arkitektur. Vi tittade bland annat på Ärkeängel San Rafael och en gata som heter Calleja de las Flores, “Blommornas gränd“, berättar Julia.

- Guiden berättade att den heter så för förr i tiden, när det var hål i väggarna på husen, satte invånarna dit blommor istället för att laga hålen för att det var finare.

Vad har ni fått göra tillsammans med eleverna här?

- De spanska eleverna hade förberett presentationer om Córdoba. Och i slutet av presentationen ställde de också lite frågor till oss. Bland annat hur det är på vår skola och hur vårt schema ser ut. Sen hade vi också presentation om Sverige som vi hade förberett, så då berättade vi mer om svensk musik och mat.

- Det tyckte att det var annorlunda med svenskt lösgodis och att vi får skolmat i skolan. Men de hade ganska bra koll på svensk musik. Det var en grupp vars presentation handlade om musik och när de satte på låtar av vissa stora svenska artister så sjöng en del av de spanska eleverna med. 

Hur kommunicerar ni med de spanska eleverna?

- Det är lite svårt att hänga med i deras snabba spanska men vi tar hjälp av gester. Vi visar med händer och sen får man använda lite engelska och blanda in lite spanska ord och hoppas att de förstår, förklarar Julia.

Är det någonting på resan som du lärt dig utanför skolan?

- Det är nog att klara allt på egen hand. När vi äter på kvällarna så behöver vi inte äta med lärare, vi får inte äta själva men vi kan äta bara vi elever. Då får vi beställa själv och gå runt i stan och köpa saker själv. Så jag har lärt mig att vara mer självständig.

Vad har varit det roligaste hittills på resan?

- Det är inte så många som får möjligheten att komma iväg såhär hela klassen, det känns som att man får väldigt bra sammanhållning av det. Så det bästa är att få komma iväg hela klassen tillsammans och att uppleva nya saker!

Intervju med Pontus Bondesson

Har du sett någon skillnad på skolan här jämfört med i Sverige?

- Ja, jag har märkt att det är väldigt stor skillnad på hur man lär ut här jämfört med i vår skola. Vi får använda mycket datorer och de skriver mycket mer på papper och läser mer i böcker, förklarar Pontus

- Vi var med på deras tekniklektion igår och då fick de lära sig olika datorprogram. Det har inte vi lärt oss om hemma. Vi lär oss mer om programmering och att hitta information på internet.

Kommer du behålla kontakten med någon som du lärt känna här tror du?

- Det är svårt att säga men det hoppas jag. Troligtvis blir det med någon. 

Läser du spanska i skolan?

- Ja, det gör jag. Så jag förstår ju ett fåtal meningar och ord de säger här. De pratar ganska snabbt så det är lite svårt att förstå men ändå användbart med spanskan hemifrån. 

Försöker du öva lite extra på spanskan när du är här?

- Ja, vi har fått i uppdrag av vår spansklärare hemifrån att spela in när vi beställer mat på spanska. Det gick sådär för jag blev lite nervös men jag försöker. Det går helt okej. 

Vad har du tyckt var det roligaste på resan?

- Jag skulle nog säga dagen då vi kom till den spanska skolan för första gången. Även om det var lite skrämmande att folk stirrade på oss så var det kul att de var så nyfikna och kom fram till oss direkt och pratade, berättar Pontus.

- Det känns som att spanjorer är mycket mer sociala än svenskar. Men det kan ju också bero på att vi sticker ut eftersom vi inte har uniform på oss. Det kanske också gör att de blir väldigt nyfikna och vill ta reda på vad som pågår. 

Porträttbild på Pontus, elev på utbytesresa i Spanien.
Porträttbild på Olivia, elev på utbytesresa i Spanien.

Intervju med Olivia Larsson

Hur är det att samarbeta med de spanska eleverna?

- De verkar väldigt trevliga och är roliga att jobba med men det kan också vara lite svårt att kommunicera med varandra. Men det var lättare när vi fick rita posters tillsammans, då lyckades vi förstå varandra med hjälp av bilder, berättar Olivia.

Vad har ni fått göra mer på resan? 

- Under första skoldagen hade vi presentationer om Sverige och de om Spanien. Sen hade vi rast och efter det fick vi vara med på deras lektioner. Vi har också gått runt i Córdoba och sett staden. 

Kommer du behålla kontakten med någon av de spanska eleverna när du kommer hem?

- Förmodligen! Jag skrev med någon i morse från spanska skolan. Hon skrev att väldigt många hade roligt när vi kom och att hon hoppades vi skulle komma tillbaka.

Ni får ju gå runt lite i Córdoba på egen hand på eftermiddagarna. Hur är det tycker du?

- Det är mysigt. Vi brukar oftast handla till morgondagen och sätta oss på något café, berättar Olivia.

- Staden är väldigt annorlunda från Lund och andra städer i Sverige. Byggnaderna och arkitekturen är så annorlunda!